DIJOUS 14 DE DESEMBRE A les 19 h
A càrrec de Núria Castellano i Solé, doctora en Història, especialista en Egiptologia i membre de la Missió Arqueològica a Oxirrinc (Egipte)

A l’antic Egipte no tots van ser faraons; hi va haver dones que van regnar i una de les més importants va ser Hatshepsut. Filla i esposa de faraons, va accedir al poder com a regent del petit Tuthmosis III, però aviat va fer-se amb la corona amb l’ajut del déu Amon. Va construir un temple molt conegut, el de Deir el-Bahari. Coneixerem una mica més aquesta faraona d’Egipte.

Comentari (0) Visites: 143
Comentari (0) Visites: 15

DIMARTS 9 DE GENER A les 19.45 h
A càrrec de La colleta d’en Rebassa

Observacions: es recomanable venir amb el llibre llegit. La memòria de l’arbre és una novel·la bellament escrita i construïda que aconsegueix col·locar el lector en la pell d’un nen i que parla de la transmissió dels records, de com es fabriquen i com es conserven, d’on es guarden i com es poden perdre. Un llibre memorable que suposa també la confirmació del talent com a narradora de Tina Vallès.

Comentari (0) Visites: 10

DIJOUS 11 DE GENER A les 19 h
A càrrec de Núria Castellano i Solé, doctora en Història, especialista en Egiptologia, i membre de la Missió Arqueològica a Oxirrinc (Egipte)

Una de les ciutats més importants de l’Egipte grecoromà va ser Oxirrinc, capital d’un nomós o província egípcia. Des del 1992, un equip d’arqueòlegs
treballa per desenterrar i desvetllar els misteris que s’amaguen sota la sorra. Els vols conèixer?

Comentari (0) Visites: 9

DIMARTS 16 DE GENER A les 19 h
A càrrec de Jordi Cortadella, professor d’Història Antiga a la Universitat Autònoma de Barcelona

Els romans, rics o pobres, sota la República o sota l’Imperi, governats per assemblees, magistrats anuals i un senat o per un emperador vitalici, eren ciutadans. Qualsevol que posseís o adquirís el dret de ciutadania era automàticament ciutadà romà. Aquests ciutadans, com a legionaris, generals,
funcionaris i colons, van saber conquerir, pacificar i unificar un espai immens, un terç del món conegut a l’antiguitat, a l’interior del qual es troba la matriu de l’Europa moderna.

Comentari (0) Visites: 10
Comentari (0) Visites: 12

DIJOUS 25 DE GENER A les 19 h
A càrrec de Ferran Berrio, pianista, compositor i arranjador musical

Tot i la seva fama d’organista i compositor, les cantates que estava obligat a compondre setmanalment, i que avui s’interpreten
arreu del món, van caure en l’oblit durant més de cent anys. En elles, Bach era capaç d’elevar la seva música cap a la transcendència religiosa
o de parlar de la beguda de moda a l’Alemanya del segle XVIII.

Comentari (0) Visites: 12

DIMARTS 6 DE FEBRER A les 19.45 h
A càrrec de La colleta d’en Rebassa

Observacions: es recomanable venir amb el llibre llegit. Hi ha qui recorda un amor mentre passeja pels carrers de l’Eixample per traçar una lletra amb els seus passos. Hi ha l’home del maletí que fa autoestop a la sortida de Vic. Hi ha en Gori, que en un poble de la Catalunya del Nord rep cartes d’un germà amb qui fa anys que no es tracta... I al final, lligant-ho tot, hi ha l’escriptor que se’n va fins a Nancy per completar, a plena satisfacció dels lectors, la seva feina de viatjant d’històries.

Comentari (0) Visites: 11

DIJOUS 8 DE FEBRER A les 19 h
A càrrec de Núria Castellano i Solé, doctora en Història, especialista en Egiptologia, i membre de la Missió Arqueològica a Oxirrinc (Egipte)

De l’antic Egipte tenim molta informació gràcies als papirs i a les restes que han arribat als nostres dies. I un dels aspectes que millor coneixem és el de l’alimentació. Com era la dieta bàsica d’un camperol egipci? Menjaven carn tots els habitants? I els faraons: tenien delícies que no estaven a l’abast de tothom?

Comentari (0) Visites: 11

DIMARTS 13 DE FEBRER A les 19 h
A càrrec de Jordi Cortadella, professor d’Història Antiga a la Universitat Autònoma de Barcelona

A la fi de la República i inicis de l’Imperi les dones romanes van tenir un major accés a l’administració dels recursos econòmics i a la cultura del que havien tingut les seves predecessores, la qual cosa es va plasmar en l’aparició de matrones amb autoritat i identitat pròpies. Tot i així, les vides d’aquestes dones van seguir sent objecte de les violències de gènere exercides pels homes de les mateixes elits romanes en el context d’una societat rotundament patriarcal.

Comentari (0) Visites: 9
Comentari (0) Visites: 8

DIJOUS 22 DE FEBRER A les 19 h
A càrrec de Ferran Berrio, pianista, compositor i arranjador musical

No sabem ben bé per què un compositor que intentava obrirse camí en el món de l’òpera italiana va acabar aterrant a Londres. I no només hi va estrenar
la primera òpera italiana de la història d’Anglaterra, Rinaldo, sinó que s’hi va establir, va compondre música per a reis i nobles, es va convertir en ciutadà
anglès i va acabar enterrat, molts anys després, a l’Abadia de Westminster, al costat dels personatges més il·lustres de la història d’aquest país.

Comentari (0) Visites: 10